-
Psyllium ili indijski trputac je jednogodišnja biljka koje raste u južnoj Europi, Maloj Aziji i Indiji. Bogat je vlaknima, lipidima, nezasićenim masnim kiselinama, iridoidima te sadrži mnogo sluzi. Upravo zbog toga može pomoći kod upalne bolesti sluznice crijeva, Kronove bolesti, kroničnog zatvora, lijenih crijeva te kod proljeva nebakterijske prirode.
-
Spirulina je alga, a smatra se jednom od najkvalitetnijih namirnica na planetu. Dobro je poznata po visokoj razini antioksidanta, ali i kao bogat izvor proteina. Proteini u spirulini sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina (onih koje dobivamo samo kroz hranu). Spirulina također sadrži nemali broj vitamina i minerala u velikim i visoko koncentriranim količinama. Stoljećima ju je civilizacija Azteka kultivirala i upotrebljavala za prehranu, a još danas se smatra centralnim sastojkom u nekoliko azijskih kultura prehrane. Iako može rasti u prirodnom okružju, većina se uzgaja u kontroliranom okruženju u komercijalne svrhe. Spirulina se replicira fotosintezom, izvlačeći tako energiju iz svjetla. Produkt toga je klorofil, supstanca koja biljke čini zelenima. Kad su u pitanju nutrijenti, klorofil je izuzetno koristan. U mnogočemu doprinosi apsorpciji vitamina i minerala, i sam po sebi je antioksidant koji pomaže rastu i regeneraciji tkiva. Drugi pigment u Spirulini je fikocijanin. To je antioksidant koji optimizira krvnu sliku i doprinosi općem boljitku organizma.
-
Himalajska sol je najčišća sol na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu, a dovoljna količina minerala, elemenata u tragovima i elektrolita nužna je za očuvanje zdravlja. Himalajska sol pripada u skupinu kamenih soli, no za razliku od ostalih, nastala je pod golemim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 milijuna godina. Kopa se u podnožju Himalaje i melje ručno kako bi se sačuvale sve vrijednosti. Upotreba: umjesto kuhinjske soli – za začinjanje hrane, terapeutske napitke i kupke.
-
Konoplja je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži sve 22 aminokiseline potrebne u našim svakodnevnim prehrambenim navikama. To uključuje i 8 esencijalnih koja ne proizvodimo sami, i trebamo konzumirati iz hrane. Konoplja također sadrži velik raspon antioksidanata, kao i vitamina te minerala. Proteini konoplje su lako probavljivi i sadrže otprilike 50% bjelančevina. Konoplja sadrži velik raspon vitamina i minerala, kao što su željezo, kalcij, fosfor, magnezij, cink i bakar. Upotreba: Sjemenke konoplje možemo dodati u smoothie, salatu, kruh, kolače itd.
-
Korištenje lanenog ulja u prehrani održava zdravlje debelog crijeva. Zbog velikog izvora vlakana smanjuje mogućnost pojave zatvora. Posjeduje i antikancerogena svojstva, jača imunitet i bogat je masnoćama kvalitetnim za izgradnju mozga pa ga je poželjno koristiti i za vrijeme trudnoće. Laneno ulje važan je regulator ženskih hormona. Preporučuje se ženama svih dobi jer je moguće umanjiti i predmenstrualni sindrom i simptome menopauze. Stabilizira šećer u krvi i samim tim potpomaže i gubitak kilograma. Ima duplo više omega 3 masnih kiselina od ribljeg ulja što ga svrstava u najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina. Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Vrlo je korisno i kod suhe i ljuskave kože. Nakon otvaranja ulje je potrebno čuvati u hladnjaku.