EKO brašno od pira T550 (bijelo) 1kg – Eko Jazo
5,10 €
PDV uključen u cijenu.
Pir (Triticum spelta) je žitarica koju nazivaju praiskonskom pšenicom jer stoljećima nije modificiran i do današnjice je zadržao prvotne karakteristike.
Pirovo brašno tip 550, odnosno bijelo brašno sadrži gluten, ali u značajno manjoj količini nego pšenično brašno. Razlikuje se od integralnog pirovog brašna u tome što ne sadrži vanjski sloj i klicu, odnosno nije brašno od cjelovitog zrna. Okusom podsjeća na orašaste plodove i blago je slatkastog okusa koji je sličan okusu integralnog pšeničnog brašna.
Način upotrebe:
U kulinarstvu pirovo bijelo brašno uspješno zamjenjuje bilo koje drugo brašno u potpunosti ili se miješa u omjeru 1:1 sa brašnom iz izvornog recepta.
Brašno se koristi i za kuhanje (npr. zgušnjavanje), ali je potrebno izbjegavati vrlo visoke temperature kuhanja.
Zbog manjeg udjela glutena brašno se ne smije puno mijesiti jer će u protivnom nastati mrvljiva tekstura te u usporedbi sa pšeničnim ima veću topivost u vodi tako da je u izradi tijesta potrebna manja količina tekućine.
U nekim izvorima preporuka je količinu tekućine iz izvornog recepta smanjiti za 25%. Također, tijesta od pirovog bijelog brašna neće narasti jednako kao i ona od pšeničnog brašna, ali ih je u pravilu puno lakše razvaljati tako da je ovo brašno idealno za izradu savijača i sličnih delicija.
Sastojci:
Bijelo pirovo brašno (tip 550) iz organskog uzgoja
Napomena:
Proizvod sadrži gluten.
Uvjeti čuvanja:
Čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Najbolje upotrijebiti do/LOT:
Istaknut na pakiranju.
Proizvođač:
Eko Jazo d.o.o., Crkvena 44, Ivanovac, Hrvatska
Porijeklo: Hrvatska
Nutritivna vrijednost
na 100 g | |
Energetska vrijednost | 1505 kJ / 354 kcal |
Masti | 1,0 g |
od kojih zasićene masne kiseline | 0,2 g |
Ugljikohidrati | 75,7 g |
od kojih šećeri | 1,5 g |
Bjelančevine | 10,6 g |
Soli | 0,01 g |