EKO brašno od pira (integralno) – Eko Jazo
4,10 €
PDV uključen u cijenu.
Pir, njem. Dinkel, tal. Farro, a stari hrvatski naziv je Krupnik. Krupnik ili pir. Pir se prije upotrebe ljušti, a zbog njegove lupine je vrlo otporno i ne zahtijeve umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Od pira se izrađuje poseban kruh. Zrno pira je odličnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti i vrijedne mikronutrijente. Općenito, pir je prastara pšenica koja se uzgajala još prije 9000 godina u kolijevci civilizacije – srednjoj Aziji i Bliskom Istoku. Koristila se uglavnom kao kaša jer su sve tadašnje sorte bile obavijene čvrstim pljevicama. Zrno pšenice koje lagano ispada iz pljevica je „noviji čovjekov izum“ a prve sorte su oplemenjivanjem dobivene prije otprilike 1000 godina.
Smatra se da su pozitivna svojstva dinkel pšenice to što je probavljivija i ukusnija od obične pšenice, tako da je dobra za prehranu djece i starijih osoba.
Nadalje, pojedine osobe alergične na proizvode od obične pšenice mogu u određenoj mjeri jesti proizvode od dinkel pšenice, no treba naglasiti da dinkl nije bezglutenska.
“Obitelj Jazbec bavi se ekološkom proizvodnjom ratarskih kultura 12 godina. Ivan Jazbec, vlasnik i osnivač gospodarstva jedan je i od osnivača „Biope“. Proizvodnja ratarskih kultura prostire se na 52 ha ekološki obrađivane zemlje. Eko-gospodarstvo ima zaokruženu proizvodnju, koja obuhvaća ratarske i stočarske proizvode. Tijekom 12 godišneg bavljenja ekološkom proizvodnjom, uzgajali smo razne ratarske kulture, te se bavili proizvodnjom mesa, mlijeka i povrća.”
Sastojci:
100 % pirovo brašno iz cijelog zrna*.
* Iz certificiranog organskog uzgoja.
Napomena:
Proizvod sadrži gluten.
Uvjeti čuvanja:
Čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Najbolje upotrijebiti do/LOT:
Istaknut na pakiranju.
Proizvođač:
Eko Jazo d.o.o., Crkvena 44, Ivanovac, Hrvatska
Porijeklo: Hrvatska
Nutritivna vrijednost
na 100 g | |
Energetska vrijednost | 1507 kJ / 355 kcal |
Masti | 1,7 g |
od kojih zasićene masne kiseline | 0,3 g |
Ugljikohidrati | 72,7 g |
od kojih šećeri | 1,2 g |
Bjelančevine | 12,2 g |
Soli | 0,01 g |