Posije (mekinje) od raži 500g – Eko Jazo
2,40 €
PDV uključen u cijenu.
Raž je žitarica izgledom slična pšenici, ali su joj zrna duža i tanja, a boja varira od žućkasto smeđe do sivkasto zelene.
Nakon pšenice, raž je najvažnija žitarica. Smatra se da potječe iz Turske ili Afganistana, gdje još uvijek raste u divljini, a dugo je bila smatrana korovom i stočnom hranom. Po morfološkoj građi i biološkim svojstvima najsličnija je pšenici. Relativno je mala količina glutena u raži, tako da je kruh koji se radi isključivo od raženog brašna veoma gust i tvrd, te ga treba kombinirati s pšeničnim ili nekim drugim brašnom. Budući da nemaju vanjski zaštitni sloj, raž i pšenica su jedine dvije žitarice koje se mogu koristiti bez ikakve prerade.
Raženo brašno se često koristi u smjesama brašna za integralni kruh, kao dodatak pšeničnom i kukuruznom kruhu. Ono takvom kruhu podiže hranjivu vrijednost, daje mu specifičan, puniji okus i znatno produžava njegovu svježinu.
Brašno od raži sadrži manju količinu glutena, tj. ima bjelančevina koje tvore gluten, ali on nije tako čvrst i fleksibilan kao onaj u pšenice. Zbog toga je raženi kruh gušći i žilaviji nego pšenični. Kruh od samog raženog brašna ima više vlage i duže zadržava svježinu, tamniji je, ima slabije razvijenu sredinu i nije šupljikav.
Osim zbog osebujnog okusa, mirisa i odličnih nutritivnih svojstava, raženi je kruh tražen i zbog minimalnog sadržaja glutena, a najviše zbog visokog sadržaja ukupnih vlakana.
Način upotrebe:
Možete ih koristiti kod pripreme raženih palačinki, lepinja, kao dodatak salatama i drugih žitarica. Njihov blag okus odlično se uklapa uz sušeno i svježe voće.
Sastojci:
Ražene posije organskog podrijetla
Napomena:
Proizvod sadrži gluten.
Uvjeti čuvanja:
Čuvati na suhom i prozračnom mjestu.
Rok upotrebe:
Istaknut na pakiranju.
Proizvođač:
Eko Jazo d.o.o., Crkvena 44, Ivanovac, Hrvatska
Porijeklo: Hrvatska
Nutritivna vrijednost
na 100 g | |
Energetska vrijednost | 1435 kJ / 338 kcal |
Masti | 1,2 g |
od kojih zasićene masne kiseline | 0,2 g |
Ugljikohidrati | 71,1 g |
od kojih šećeri | 2,5 g |
Bjelančevine | 10,6 g |
Soli | < 0,01 g |