EKO proizvod iz domaće proizvodnje

EKO proizvod iz domaće proizvodnje

pogodno za vegane

bez dodanog šećera

Posije (mekinje) od raži 500g – Eko Jazo

2,40 

PDV uključen u cijenu.

Raž je žitarica izgledom slična pšenici, ali su joj zrna duža i tanja, a boja varira od žućkasto smeđe do sivkasto zelene.

Nakon pšenice, raž je najvažnija žitarica. Smatra se da potječe iz Turske ili Afganistana, gdje još uvijek raste u divljini, a dugo je bila smatrana korovom i stočnom hranom. Po morfološkoj građi i biološkim svojstvima najsličnija je pšenici. Relativno je mala količina glutena u raži, tako da je kruh koji se radi isključivo od raženog brašna veoma gust i tvrd, te ga treba kombinirati s pšeničnim ili nekim drugim brašnom. Budući da nemaju vanjski zaštitni sloj, raž i pšenica su jedine dvije žitarice koje se mogu koristiti bez ikakve prerade.
Raženo brašno se često koristi u smjesama brašna za integralni kruh, kao dodatak pšeničnom i kukuruznom kruhu. Ono takvom kruhu podiže hranjivu vrijednost, daje mu specifičan, puniji okus i znatno produžava njegovu svježinu.

Brašno od raži sadrži manju količinu glutena, tj. ima bjelančevina koje tvore gluten, ali on nije tako čvrst i fleksibilan kao onaj u pšenice. Zbog toga je raženi kruh gušći i žilaviji nego pšenični. Kruh od samog raženog brašna ima više vlage i duže zadržava svježinu, tamniji je, ima slabije razvijenu sredinu i nije šupljikav.

Osim zbog osebujnog okusa, mirisa i odličnih nutritivnih svojstava, raženi je kruh tražen i zbog minimalnog sadržaja glutena, a najviše zbog visokog sadržaja ukupnih vlakana.

Način upotrebe:

Možete ih koristiti kod pripreme raženih palačinki, lepinja, kao dodatak salatama i drugih žitarica. Njihov blag okus odlično se uklapa uz sušeno i svježe voće.

Sastojci:

Ražene posije organskog podrijetla

Napomena:

Proizvod sadrži gluten.

Uvjeti čuvanja:

Čuvati na suhom i prozračnom mjestu.

Rok upotrebe:

Istaknut na pakiranju.

Proizvođač:

Eko Jazo d.o.o., Crkvena 44, Ivanovac, Hrvatska

Porijeklo: Hrvatska

Nutritivna vrijednost

na 100 g
Energetska vrijednost 1435 kJ / 338 kcal
Masti 1,2 g
od kojih zasićene masne kiseline 0,2 g
Ugljikohidrati 71,1 g
od kojih šećeri 2,5 g
Bjelančevine 10,6 g
Soli < 0,01 g

Brand

EKO - JAZO