Plantains je zeljasta biljka iz roda Musa. Rastu najbolje u područjima sa stalnim toplim temperaturama i zaštitom od jakih vjetrova. Glavna su hrana u tropskim regijama svijeta,a tretira se na isti način kao i krumpir. Plantains su neutralna okusa i teksture pa se kuhaju ili prže, imaju puno škroba,a malo šećera. Vrsta je koja se mora skuhati prije posluživanja jer je neprikladna sirova. Koristi se u mnogim jelima poput krumpira i vrlo je popularana u zapadnoj Africi i u Karipskima zemljama. Obično je kuhana,pržena ili pečena.
Plantains se spominju kao tjestenina i krumpir na Karibima. Prodaju se kao svjež proizvod u supermarketima, one su obično zelene banane ali zreli plantains može biti i crne boje. Ovo povrće-banane mogu se jesti i drugačijeg su okusa u svakoj fazi razvoja. Unutrašnja boja ploda će ostati kremasta, žućkasta ili lagano ružičasta. Kada je koža zelena do žuta, okus mesa je blag i njegova tekstura je škrob. Kako se mijenja na smeđu ili crnu, ona je slađeg okusa i više banana arome, ali još uvijek drži čvrsto oblik kada je kuhana.
Plantana plod u prosjeku ima oko 65% vlage,koristi se kao povrće,dulji je od klasične banane, te ima deblju kožu i grublju površinu. Ne postoji formalna botanička razlika između banane i plantane,te korištenje bilo kojeg pojma temelji se isključivo na tome kako se voće konzumira.
Nutritivne vrijednosti za plantain bananu 179 g:
| Kalorije |
220 |
| Masti |
0.5 g |
| Ugljikohidrati |
57 g |
| Protein |
2 g |
| Natrij |
5 mg |
| Kalij |
890 mg |
| Mangan |
6% |
| Selen |
4% |
| Magnezij |
15% |
| Pantotenska kiselina |
4% |
| Vit. A |
40% |
| Vit.B2 |
6% |
| Vit. B6 |
25% |
| Niacin |
6% |
| Željezo |
6% |
| Vit.C |
50% |